Ben jij op zoek naar praktische tips om zelf buiten wiet te kweken? In dit artikel helpen we je op weg met tips over het zoeken van de juiste locatie, over het water en de aarde, insecten en ander ongedierte, en schimmelvorming. Wanneer je zelf wiet gaat kweken zul je rekening moeten houden met het tijdstip wanneer je begint, en het tijdstip dat je kunt gaan oogsten. Daarnaast zul je ook een goede locatie moeten kiezen waar voldoende zonlicht aanwezig is. Zonder zon kunnen de planten niet optimaal groeien.
Waar kun je het beste buiten wiet kweken?
Er is geen perfecte plek om buiten wiet te kweken. Er zullen wel altijd plekken zijn die beter zijn. Hoewel de locatie kiezen belangrijk is, staat het seizoen wanneer je van start gaat op de eerste plaats. Bij de groeifase zul je namelijk 18 uur zonlicht per etmaal nodig hebben. Dit is in Nederland de periode aan het begin van mei. Wanneer de planten bloeien is 12 uur zonlicht per etmaal nodig, dat zal in Nederland van begin tot eind september het geval zijn. Daar moet je zeker rekening mee houden wanneer je buiten wiet gaat kweken.
Lijst met belangrijke zaken bij buiten wiet kweken:
- Het seizoen kiezen.
- De juiste locatie kiezen.
- Wietzaden kopen die geschikt zijn voor buiten kweken.
- De weersverwachting voor de komende periode.
- De juiste materialen om mee te kweken.
Buiten wiet kweken
Je hebt de keuze gemaakt om buitenshuis aan de slag te gaan. Nu ben je op zoek naar het beste kweeksysteem voor buiten. Door de bomen zie je haast de wietplanten niet meer, er is gewoon teveel om uit te kiezen. Je kunt op verschillende manieren buiten kweken, de omstandigheden bepalen voor een groot deel de opties die je hebt.
Hoe je buiten wiet kunt kweken
- Locatie: Het is belangrijk om de juiste plek te kiezen waar de planten zullen groeien. Er moet voldoende zonlicht aanwezig zijn, de aarde mag niet te nat zijn en moet voldoende voeding bevatten. Meer zon is eigenlijk ook automatisch beter. Voorkom overmatig natte plekken, mosgroei is een teken van teveel vocht.
- Water: Standaard regenwater is het beste water voor jouw wietplanten. Het water uit de kraan zal meestal een te hoge Ph waarde hebben. Met behulp van een regenton kun je eenvoudig regenwater opvangen en bewaren. Geef de planten niet teveel water, dan zullen de wortels nat blijven waardoor de plant kan verdrinken en afsterft.
- Insecten en ander ongedierte: Het is niet echt handig om buiten met insectenverdelgers aan de slag te gaan. Een handig alternatief is een plakstrip die insecten weert. Om slakken te ontmoedigen kun je een kleine strip koperdraad in de buurt van de plant zetten.
- Aarde: Een heel eenvoudige manier om de bodemkwaliteit te bepalen is de aanwezigheid van brandnetels. Deze planten hebben grotendeels dezelfde eigenschappen en groeien onder dezelfde condities. Een locatie waar brandnetels groeien is in principe ook een goede plek voor wietplanten.
- Schimmelvorming: Op overmatig vochtige plekken kan toprot voorkomen, dit is een schimmel. Let goed op het blad dat uit de top groeit, zo kun je in een vroeg stadium toprot constateren. Je zult dit vaker tegenkomen bij jonge planten en stekken, het komt minder voor bij planten die groter en sterker zijn. Er is maar één manier om toprot tegen te gaan en dat is door de aangetaste delen af te knippen. Zorg dat de schaar tussentijds steeds gedesinfecteerd wordt. Bij toprot kan het snel gaan, er is dus geen tijd te verliezen. Controleer wietplanten en let op de vorming van schimmels.
Onze tips voor buitenwiet kweken:
- Kies een locatie met veel zon.
- Zorg dat de locatie niet te nat is.
- Geef regenwater aan de planten.
- Zorg dat de aarde gezond en voedzaam is.
- Breng een plakstrip aan om insecten te weren.
- Kijk of brandnetels het goed doen op deze locatie.
Tags:- kweken, Wietzaden
controleer ook voor: – Autoflower wietzaden